Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
جغرافیه
پښتوشرحمعرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​پکتیا

پکتیا این ولسوالی ها را در خود شامل دارد - ولسوالی زرمت - علاقه داری شیواک - ولسوالی وزه جدران - علاقه داری شمل - ولسوالی سپیره - ولسوالی تنی - علاقه داری تیری زایی - علاقه داری باک - ولسوالی جاجی میدان - علاقه داری صبی (یعقوبی) - ولسوالی جانی خیل - ولوالی دند و پتن - ولسوالی چمکنی - ولسوالی لجه منگل - ولسوالی موسی خیل - علاقه داری قلندر - ولسوالی سید کرم - ولسوالی جاجی.
مؤرخ انگلیس (سراولف کارو) به تآئید نبشته هیرودوت می نویسد : گندهارا، پاکتیوک و وادی پشاور را تماماً را عین چیز میداند، پاکتیوس که هیرودوت در متن ششم ذکر نموده، این مردم (پاکتیوک) استند . پکتها در سرود ریگویدا از جمله قبائیل دهگانه در جنگ (ده قبیله) به حساب آمده است در بعضی مواردی دیگر این کتاب هم پکتها به معنی اهالی و حتی شاه ( پکت) هم آمده است بوضاحت معلوم میشود که این قبیله پیش از (۱۴۰۰ق،م) موجود بود و در بین آریایی ها نام و نشان، مدنیت و تاریخ باستانی داشت.

بطلیموس جغرافیه دان یونانی وطن پښتون ها را (پکتین) ذکر کرده است او میگوید : که پکتین در جنوب پارو پامیزاد موقعیت دارد آنجا را مسکن پکتها نامیده است . قرار تذکر پدر تاریخ هیرودوت چهار قوم در پکتیا و پکتییکا پهلوی هم زندگی داشته اند .

یکی،گنداری که از زمان سرود های ویدی  به همین نام در همین ولایت زیست داشته اند، دوم، اپاریتی، سوم ،ستاگیدی و چهارم دادیکی . اولی عبارت از آهالی گنداهارا، دومی، افریدی ها ، سومی به بعضی تعبیر ها قبیله ای ( خټک )و چهارمی، قبیله ای دادی یا دادیک یا ( تاجیک ) میباشد.    

پکتیا یکی از ولایات کهن و تاریخی در ساحه جنوب شرق  افغانستان بوده، این ولایت از جانب شمال غرب به لوگر و غزنی از سمت جنوب شرق به خوست و پکتیکا و از طرف شمال شرق به ننگرهارو پاړه چنار پیوست است.
پکتها یکی از قبائیل  معروف (ویدی) کتله ای باختری است که قبل از عصر مهاجرت در جامعه ای آریایی در باختر میزیست. در حوالی (۱۹۰۰و ۲۰۰۰ق م)که آغاز مهاجرت آریا ها از باختر محسوب میشود، قبیلهٔ پکتها در جزء (پتکه، جانا) یعنی قبائیل پنجگانه و اتحادیه (ده قبیله ) اسم برده شده اند، به جنوب هندوکش فرود آمده و بلاخره در دامنه های کهسار و مناطق دشوار گذار جنوب شرقی آریانا مسکن گرفته و آنجا را بنام مسکن ( پکتها ) معروف ساختند.
مؤرخ شهیر یونان هیرودوت در قرن چهارم ق،م پکهت را در جغرافیه ای خویش از قوم (پکتی—پکتیس یا پکتویس ) و از خاک مسکونه آنها بنام پکتیا و پکتیکا ذکر کرده است. کلمه ای پکتیکا یا
(پستیخا) هیرودوت از نقطه نظر جغرافیایی عیناً قطعه ( پښتونخوا) امروزی را در پر میگیرد و شامل اراضیکه شاخه های کوه سلیمان و سفید کوه یعنی ( سیتا گونا گیری ) اوستا و سپین غر امروزی در آن منبسط میباشد و از آبهای جاری آن سیراب میشود.
ارسال کننده: زلمی کرزی    
ولایتولایت پکتیا